Kontaktlinser

bausch_lomb ciba_vision cooper_vision johnson_johnson

Nattlinser , Se Orthokeratologi

Jag har tillpassat nattlinser sedan 2007. Hör gärna av dig så pratar jag mer om denna lins. Orto-k-tillpassare, Mikael Sandahl.

Medicinska linser

Du som har problem med irregulär hornhinna, Keratokonus(toppig hornhinna), torra ögon eller behöver kosmetisk justering med lins

Endagslinser 

Öppna förpackningen, sätt i linserna, och njut för stunden av en fulländad syn. När du sedan känner att du är nöjd med dina linser för dagen, kasta dem! Kan det bli enklare?

Endagslinser är det perfekta valet för dig som är aktiv eller är uta och reser mycket. Har du heller inte kontaktlinsskötsel som din största hobby, men ändå vill ha fräscha linser så är detta oslagbart för dig. Eftersom du byter linser varje dag så minimerar du även risker för irritation och komplikationer i ögat.

Korttidslinser 

Linstyper som används 2-4 veckor i följd innan de byts ut kallas för korttidslinser. Detta är den linstyp som de flesta kontaktlins-bärare använder, där månadslins är den mest vanliga.
Dessa typer är enkla att hantera men de kräver skötsel i form av linsvätskor och etui. Du sätter in linserna på morgonen och tar ut de på kvällen.

Dygnet-runt linser

Svårt att se vad klockan är på morgonen, och det inte bara för att du är trött? Lösningen heter dygnet-runt linser. Det är precis vad det heter, en lins som du inte behöver fundera på att du använder under de närmsta 2-4 veckorna. Linserna kräver därför minimal skötsel i form av linsvätskor eller etuier.
Du kommer troligen glömma bort att du överhuvudtaget har ett synfel!

Toriska linser 

Det har inte alltid varit så, men nu kan de flesta brytningsfel även korrigeras med mjuka kontaktlinser. Denna typ kallas toriska linser och är både mjuka och bekväma. Vanligaste lösningen är att nederdelen av linsen är lite tyngre, detta för att hindra den från att snurra runt. Är du dessutom när- eller översynt har du dubbla anledningar att fira för synen blir oftast lika god som med glasögon.

Progressiva linser

Vad sägs om ett steglöst seende både på nära håll och bort mot horisonten? Fortfarande inte övertygad? Lägg då till ett vidare synfält utan några bågar så förstår du varför detta kan vara något för dig.

Lösningen på detta kallas progressiva linser. För vissa är det en nyhet, för andra en självklarhet i vardagen. Denna typ av lins är ett skönt komplement till dina progressiva glasögon, och framför allt en frihet att inte alltid vara beroende av glasögon när du vill hålla dig i form.

Färgade linser

Är vardagen för grå? Sätt lite färg på den med att byta ögonfärg!

Orthokeratologi

Ortho K är en metod som används för att korrigera närsynthet. En stabil kontaktlins ändrar temporärt formen på ögats yttersta skikt, hornhinnan. Linserna bärs under natten och gör att man ser bra utan linser eller glasögon på dagen. Metoden har använts under lång tid med skiftande resultat. Tidigare användes provsatser för att hitta rätt korrigering vilket var tidsödande och komplicerat. Dagens teknologi gör det möjligt för optikerna att genomföra en noggrann undersökning av hornhinnans form. Utifrån den skräddarsys den mest moderna ortho k linsen, DreamLite, för varje specifikt öga.

Behandlingen utförs på friska ögon med närsynthet upp till ca -4,0 dioptrier och med astigmatism upp till ca -1,5.

För närsynta personer, över cirka 40 år, som behöver tillägg för läsning går det att utföra så kallad monovision.

Undersökningen är mycket enkel. Ögat fotograferas av ett instrument, en topograf, som beräknar formen på hornhinnan. Informationen skickas direkt till datorstyrda maskiner som med hjälp av ett avancerat program svarvar unika linser. Dessa får man lära sig att hantera av optikern i sin butik och sedan är det bara att gå hem och sova med linserna. Morgonen därpå kommer man tillbaka med linserna i ögonen och optikern kontrollerar att allt ser bra ut. Man tar ur linserna och nya bilder tas med topografen för att säkerställa linsernas position under natten. Har allt fungerat väl har halva synfelet försvunnit under första natten!

Sedan fortsätter man bära linserna varje natt. Efter 2 veckor är förändringen färdig.

Vill man avbryta behandlingen återgår ögat till sin ursprungliga form redan efter en vecka. Internationella studier, t.ex. av Pauline Cho och Helen Swarbrick, har visat att ortho k är ett av de mest säkra kända sätten att bära kontaktlinser. Ögat tar inte någon som helst skada!

DreamLens är idealisk för idrottare, de vill ju inte tappa linser under sportutövandet. Andra lämpliga yrkesgrupper för DreamLite är de som arbetar i smutsiga, torra eller dammiga miljöer. Många kontaktlins bärare med lätt torra ögon tycker att det skaver och blir obehagligt på eftermiddagen. När ögonen befrias från plast (linser) under dagen så behålls tårvätskans balans och komforten ökar.

En konsultation kostar 795:- Påbörjad tillpassning samt linser kostar 2900:- (inkl. konsultkostnad) + autogiro 375:-/månad. Linsbyte en gång per år.

Frågor & svar om linsbärande

Jag har aldrig haft kontaktlinser, vad ska jag göra för att se om jag kan det?
– Börja med att beställa en tid för nytillpassning hos oss.

Vad är baskurva/BC/radius?
– Det är linsens kupighet. En av parametrarna som gör att olika linser kan fungera olika bra beroende på person. Detta tas hänsyn till vid tillpassning hos optiker, därför ska man själv inte experimentera och prova olika linssorter utan tillpassning. Även om två olika linssorter ser lika ut på måtten kan de bete sig väldigt olika på ögonen.

Vad innebär det att linsen är hanteringsfärgad?
– Det är för att du lättare ska kunna se linsen i etuiet.

Kan jag både få undersökning utförd och köpa linser av er?
– Ja, absolut!

Hur ofta måste jag gå på undersökning för kontaktlinser?
– Socialstyrelsen rekommenderar 2 besök/år om linser används nästan dagligen. En gång per år är vår lägstarekommendation för förnyande av linsordination och kontroll av ögonens hälsa vid kontaktlinser.

Är det originalprodukter som ni säljer?
– Vi säljer inget annat än FDA-godkända linser.

Kan jag byta till ett annat typ linsmärke?
– Nej inte utan vidare, men vi kan hjälpa dig prova ut den bästa linsen för dina ögon.

Kan jag använda 1-dagslinser mer än en dag?
– Nej, den är godkänd för en dags bärande och skall inte användas längre. Dess egenskaper kan förändras drastiskt vid användning med skötselprodukter gjorda för andra typer av linser. Kasta linsen och ta en ny!

Måste färgade linser tillpassas av optiker?
– Om det gäller färgade linser med styrka är svaret ja, däremot har socialstyrelsen bestämt att linser utan styrka ej betraktas som en medicintekniskt produkt.

Vilka färgade linser passar mig?
– Det är väldigt individuellt. Det enklaste är att prova ut en sort som passar dina ögon innan man hittat precis den färg man själv vill ha. Varför inte göra ett besök hos oss? Det kostar naturligtvis, men kan i slutändan vara värt pengarna.

Är Acuvue Advance/Oasys en månadslins eller en 2-veckorslins?
– Acuvue har ett FDA-godkännande för två veckors dagbärande alternativt en veckas dygnetruntbärande.

Kan jag köpa dygnet-runt-linser hos er?
– Självklart, men det är inte säkert alla kan använda dem lika länge då det är väldigt individuellt hur de fungerar på olika känsliga ögon. Vi följer tillverkarens rekommendationer och linser kräver en regelbundenhet vad gäller undersökningar hos optikern. Vi på City Optik tror på detta. Allt för dina ögons bästa.

Kan jag köpa linsvätska hos er?
– Absolut, vi har de vanligast förekommande vätskorna i Sverige i vårt sortiment.

Vad gör jag om min syn förändras efter att jag köpt mina linser?
– Ta kontakt med oss så kollar vi igenom vad som hänt och löser dina problem.

Vad gör jag om en lins är trasig när jag får den?
– Du kommer in med linsen och behållaren som linsen ursprungligen låg i till oss. Efter analys får du en ny utan kostnad.

Vad gör jag om en lins går sönder vid rengöring eller dylikt?
– Tag en ny lins. Upprepar detta sig så kommer du in med linsen och dess originalförpackning till oss för analys varpå vi beställer hem ny till dig utan kostnad.

Linserna känns inte bra, vad ska jag göra?
– Kontrollera så de ser hela och rena ut. Prova med ett nytt par. Hjälper ej detta; tag kontakt med oss för en undersökning.

Vad ska jag göra om ögonen irriteras av linserna?
– Om vi förutsätter att dina linser är fräscha tar du ur linserna och sköljer av dem i din linsvätska. Är det fortfarande ingen förbättring efter detta så tar du kontakt med oss.

Kan jag använda linserna när jag sportar?
– Javisst, detta är en av fördelarna med att använda linser!

Om jag är gravid, eller planerar att bli, kan jag använda linser då?
– Ja. Är komforten bra samt att skärpan är stabil så är detta helt okej.

 Hur lång är leveranstiden?
– Beroende på postgång tar det ca. 2-10 dagar. Vi tar emot post direkt på morgonen och budleveranser under dagen. Speciallinser kan ta upp till ca. 2-3 veckor.

Hur betalar jag?
– Du betalar antingen kontant eller med kort i butiken. Där kan vi även hjälpa dig med ansökan om räntefri delbetalning i samarbete med Santander Consumer Bank.

 

Öppettider

Tisdag-torsdag
9-18

Lunchstängt
13-14

Fredag-måndag stängt

 

 

Boka tid

Behöver du tid för synundersökning? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så fort som möjligt!

Namn *

Epost *

Telefon *

Meddelande / Önskad tid