Nattlinser

 

Orthokeratologi

Ortho K är en metod som används för att korrigera närsynthet. En stabil kontaktlins ändrar temporärt formen på ögats yttersta skikt, hornhinnan. Linserna bärs under natten och gör att man ser bra utan linser eller glasögon på dagen. Metoden har använts under lång tid med skiftande resultat. Tidigare användes provsatser för att hitta rätt korrigering vilket var tidsödande och komplicerat. Dagens teknologi gör det möjligt för optikerna att genomföra en noggrann undersökning av hornhinnans form. Utifrån den skräddarsys den mest moderna ortho k linsen, DreamLite, för varje specifikt öga.

Behandlingen utförs på friska ögon med närsynthet upp till ca -5,5 dioptrier och med astigmatism upp till ca -2,0.

För närsynta personer, över cirka 40 år, som behöver tillägg för läsning går det att utföra med så kallade progressiva linser alternativt med monovision. Maximalt lästillägg med den progressiva linsen är 2,5dptr.

Undersökningen;

Ögat fotograferas av ett instrument, en topograf, som beräknar formen på hornhinnan. Informationen skickas direkt till datorstyrda maskiner som med hjälp av ett avancerat program svarvar dina unika linser. Dessa får du lära dig att hantera med hjälp av optikern. Sedan är det bara att gå hem och sova med linserna. Morgonen därpå kommer du tillbaks med linserna på ögonen och optikern kontrollerar att allt ser bra ut. Sedan tas linserna ur och nya bilder tas med topografen för att säkerställa linsernas position under natten. Har allt fungerat väl har oftast halva synfelet försvunnit efter första natten!

Du fortsätter bära dina linser varje natt. Efter 2-3 veckor är förändringen färdig. Processen kan variera individuellt.

Vill du avbryta behandlingen återgår ögat till sin ursprungliga form redan efter en vecka. Internationella studier, t.ex. av Pauline Cho och Helen Swarbrick, har visat att ortho k är ett av de mest säkra kända sätten att bära kontaktlinser. Ögat tar inte någon som helst skada!

DreamLite är idealisk för idrottare, de vill ju inte tappa linser under sportutövandet. Andra lämpliga yrkesgrupper för DreamLite är de som arbetar i smutsiga, torra eller dammiga miljöer. Många kontaktlins bärare med lätt torra ögon tycker att det skaver och blir obehagligt på eftermiddagen. När ögonen befrias från plast (linser) under dagen så behålls tårvätskans balans och komforten ökar.

Barn med progressiv närsynthet kan utvecklingen av närsynthet dämpas med upp till 50%. Detta enligt en färsk Skandinavisk studie. Utförd av danska ögonläkare och optometrister(Optiker)

En konsultation kostar 795:- Påbörjad tillpassning kostar 2900:- (inkl. konsultkostnad) + autogiro 395:-/månad. Linsbyte en gång per år.

 

Öppettider

Boka tid

Behöver du tid för synundersökning? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så fort som möjligt!

[contact-form-7 404 "Hittades inte"]